HR
EN
Podrška Vijeću, Savjetu i Koordinaciji
Vijeće za nacionalnu sigurnost, Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti 
Informacijska sigurnost – National Security Authority (NSA)
Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost je središnje državno tijelo za informacijsku sigurnost
Analitika i nadzor
UVNS provodi stručni nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija i OTC-a te izrađuje izvješća te strategijske procjene za potrebe Predsjednika Republike i Vlade RH
Međunarodni ugovori
Međunarodni ugovori o uzajamnoj razmjeni i zaštiti klasificiranih podataka

WannaCry kampanja u RH

Sredinom svibnja, zloćudni kripto kod WannaCry napao je računala širom svijeta, uključujući i Republiku Hrvatsku. S obzirom na potencijalnu opasnost za hrvatski kibernetički prostor, 13. svibnja 2017. žurno se sastala Operativno-tehnička koordinacija za kibernetičku sigurnost te su dogovorene aktivnosti za prevladavanje ove ugroze. Preporuke za korisnike objavljene su na web stranici MUP-a (https://www.mup.hr/novosti/628/wcry-ransomware-kampanja). Javnost je informirana kroz medije, a sektorska tijela su informirala i organizacije u svojim sektorima. Istovremeno, stručna tijela su poduzimala aktivnosti na detektiranju zaraženih računala i blokadi prometa s kompromitiranih uređaja.
Mjesec dana kasnije možemo ocijeniti kako WannaCry nije nanio znatniju štetu u Hrvatskoj. Prema dostupnim podacima, ukupno je bilo zaraženo 205 računala. U nekim slučajevima je bilo potrebno ponoviti instalaciju računala, ali u većini slučajeva je zaraza uklonjena bez toga.
Potpunu sigurnost na Internetu nije moguće postići. Nove ranjivosti operacijskih sustava i aplikacija će se i dalje otkrivati, a bit će i onih koji će te ranjivosti željeti zlouporabiti radi financijske ili neke druge koristi. Državna tijela će napraviti sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se zaštitio kibernetički prostor RH, međutim, potrebna je i budnost krajnjih korisnika. Korisnici bi trebali voditi računa da njihova računala imaju posljednje verzije zakrpa, da imaju instalirane i omogućene odgovarajuće sigurnosne alate te da se ponašaju odgovorno u korištenju društvenih mreža i drugih oblika elektroničke komunikacije.
Više informacija o tome dostupno je na: https://www.sigurnostnainternetu.hr/

Ispiši stranicu