HR
EN
Podrška Vijeću, Savjetu i Koordinaciji
Vijeće za nacionalnu sigurnost, Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti 
Informacijska sigurnost – National Security Authority (NSA)
Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost je središnje državno tijelo za informacijsku sigurnost
Analitika i nadzor
UVNS provodi stručni nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija i OTC-a te izrađuje izvješća te strategijske procjene za potrebe Predsjednika Republike i Vlade RH
Međunarodni ugovori
Međunarodni ugovori o uzajamnoj razmjeni i zaštiti klasificiranih podataka

Predstavljena vježba "SIGURNOST 18" koja se provodi u cilju provjere spremnosti i koordinacije snaga za nadolazeću protupožarnu sezonu

U Simulacijskom središtu Hrvatske kopnene vojske na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“,  u petak, 11. svibnja 2018. godine održan je simulacijski dio međuresorne vježbe Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti „SIGURNOST 18“, kao i sjednica Koordinacije.
Na predstavljanju vježbe govorili su predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan.
Nositelj međuresorne vježbe  „SIGURNOST 18“ je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a u vježbi sudjeluju i Ministarstvo obrane i Oružane snage RH te Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i druge sastavnice sustava domovinske sigurnosti.

Vježba se provodi u dva dijela: simulacijska dio na strateškoj razini i terenski dio vježbe na zemljištu.
Simulacijski dio vježbe u Simulacijskom središtu Hrvatske kopnene vojske održao se danas na dvije razine. Na najvišoj strateškoj razini provedena je sjednica članova tijela sustava domovinske sigurnosti, a paralelno su se odvijale vježbe sastavnica sustava domovinske sigurnosti.

Prije održavanja simulacijskog dijela vježbe ministar Krstičević osvrnuo se na prošlogodišnju protupožarnu sezonu istaknuvši kako je ona bila najteža u povijesti samostalne Hrvatske.

„Zahvaljujući sinergiji vatrogasaca, Hrvatske vojske, policije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa, braniteljskih i civilnih udruga te uz pomoć lokalne zajednice uspješno smo obranili Dalmaciju od požara i ono što je najvažnije, nije izgubljen nijedan ljudski život“, naglasio je Krstičević. 
Ministar obrane dodao je kako je nakon prošlogodišnje protupožarne sezone napravljena opsežna analiza pri čemu su uočeni nedostaci sustava.

„Koordinacija i partnerstvo svih sastavnica sustava Domovinske sigurnosti neophodni su kako bi se mogli boriti sa suvremenim ugrozama i elementarnim nepogodama“, istaknuo je ministar. Stoga je u odnosu na prošlu protupožarnu sezonu napravljen značajan iskorak i poboljšanja: donesena je Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, uspostavljena je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, Vlada RH je donijela Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, a najvažnija novost je novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama sa situacijskim središtem i prikazom aktualnog stanja na terenu u realnom vremenu.
 
„U Divuljama će biti dostupne sve relevantne i pravovremene informacije kako bi se donijela najbolja i najracionalnija odluka o rasporedu snaga i sredstava koji su angažirani“, pojasnio je Krstičević. Za nadolazeću protupožarnu sezonu kopnene i zračne snage Hrvatske vojske spremne su s 200 pripadnika za brzu intervenciju i dodatnim snagama za ojačanje.
 
 „Uvjeren sam kako će ova vježba biti vrlo korisna za sustav, kako bismo na vrijeme, uoči protupožarne sezone uočili nedostatke sustava. Svjesni smo velike odgovornosti i očekivanja naših građana stoga vrlo profesionalno i sustavno pristupamo pripremama za sezonu. Sigurnost Hrvatske i naših građana naš je apsolutni prioritet“, naglasio je ministar obrane.
 
Ministar unutarnjih poslova Davor  Božinović rekao je kako je Vlada RH, nakon uočenih nedostataka u prošlogodišnjoj sezoni, reagirala u dva smjera.
„Prvi je interventni pa su tako odmah osigurana dodatna sredstva za sva područja pogođena nepogodama, a drugi je bio sistematski pristup kojem je cilj da ovu sezonu dočekamo spremni i bolje koordinirani“, rekao je Božinović. 
 
Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić istaknuo je kako se potreba za ovom vježbom ukazala nakon sveobuhvatne analize prošle sezone te je održan okrugli stol na kojem je dogovoreno 15 mjera kako poboljšati aktivnosti i koordinaciju za ovu sezonu. „Jedna od tih mjera je ova vježba. Ovo je prvi puta da se  održava vježba ovakvog tipa“, dodao je Lozančić.
 
General Tuškan pojasnio je ulogu Hrvatske vojske u vježbi „SIGURNOST 18“.
„U ovoj protupožarnoj sezoni sudjelovat će zračne, pomorske i kopnene snage Hrvatske vojske, a po prvi puta i bespilotne letjelice“, rekao je general Tuškan.
 
Direktor vježbe, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladen Vinković naglasio je, kako je cilj vježbe provjeriti nadležnosti tijela iz sustava domovinske sigurnosti, provjeriti sustav kriznog rukovođenja, komunikacije i koordinacije unutar tijela sustava domovinske sigurnosti, standardne operativne postupke, komunikacijsko-informacijski sustav, sposobnosti Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, prijenos slike u realnom vremenu, kao i slijed odgovora na krizu.
 
Terenski dio vježbe „SIGURNOST 18“ održat će se od 15. do 17. svibnja 2018. na nekoliko lokacija u Dalmaciji, u trajanju od 36 sati, kada će se uz razrađeni scenarij provesti prijenos slike u realnom vremenu s kriznog područja u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, odakle će uslijediti odgovor na krizu. Scenarij terenskog dijela vježbe predviđa više velikih šumskih požara u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su ugroženi cestovni i željeznički promet te brojna naselja i NP Krka.

Ispiši stranicu