HR
EN
Podrška Vijeću, Savjetu i Koordinaciji
Vijeće za nacionalnu sigurnost, Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti 
Informacijska sigurnost – National Security Authority (NSA)
Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost je središnje državno tijelo za informacijsku sigurnost
Analitika i nadzor
UVNS provodi stručni nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija i OTC-a te izrađuje izvješća te strategijske procjene za potrebe Predsjednika Republike i Vlade RH
Međunarodni ugovori
Međunarodni ugovori o uzajamnoj razmjeni i zaštiti klasificiranih podataka

Održana konstituirajuća sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti

Na sjednici Vlade RH održanoj 8. listopada 2020. potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved imenovan je članom Vlade zaduženim za nacionalnu sigurnost, a koji ujedno obavlja dužnost predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija i Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.  

Konstituirajuća i radna sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, kojom je predsjedao potpredsjednik Vlade i ministar Medved, održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 9. listopada 2020.

Zbog izmjena nadležnosti tijela državne uprave, nastalih temeljem novog Zakona o djelokrugu i ustrojstvu tijela državne vlasti, došlo je i do promjene sastava Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.

Sastav Koordinacije čine: potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja kao predsjednik Koordinacije, savjetnik za nacionalnu sigurnost Predsjednika Republike Hrvatske, potpredsjednici Vlade i ministri  unutarnjih poslova i financija, ministri obrane, vanjskih i europskih poslova, pravosuđa i uprave, mora, prometa i infrastrukture, gospodarstva i održivog razvoja te zdravstva, kao i glavni ravnatelj policije, načelnik Glavnog stožera OSRH, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, ravnatelji Sigurnosno-obavještajne i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije te Zavoda za sigurnost informacijskih sustava. Uz navedene članove, a imajući u vidu nadležnosti Ministarstva poljoprivrede važne sa stajališta nacionalne sigurnosti, na prijedlog predsjednika Koordinacije odlučeno je da članica bude i ministrica poljoprivrede, kao i predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Na sjednici je istaknuto kako su sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti učinkovito djelovale u odgovoru na epidemiju COVID-19 i posljedice potresa na  području Zagreba. Razmatrano je stanje kibernetičke sigurnosti i sigurnosti informacija te su definirane obveze i dinamika izrade Godišnjeg plan rada Koordinacije za 2021. godinu.   

Ispiši stranicu