HR
EN
Podrška Vijeću, Savjetu i Koordinaciji
Vijeće za nacionalnu sigurnost, Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti 
Informacijska sigurnost – National Security Authority (NSA)
Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost je središnje državno tijelo za informacijsku sigurnost
Analitika i nadzor
UVNS provodi stručni nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija i OTC-a te izrađuje izvješća te strategijske procjene za potrebe Predsjednika Republike i Vlade RH
Međunarodni ugovori
Međunarodni ugovori o uzajamnoj razmjeni i zaštiti klasificiranih podataka

Međuresorna vježba "Sigurnost 19"

Međuresorna vježba "Sigurnost 19" 

Međuresorna vježba „SIGURNOST 19“ koja je u utorak, 21. svibnja 2019. održana u splitskim Divuljama na najbolji je način prikazala snagu, spremnost i koordiniranost vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga te njihove tehnike u provedbi zadaća tijekom nadolazeće ljetne požarne sezone. 
Vježbi su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Matanović, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, članovi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i drugi visoki dužnosnici. 

MORH potpisao Sporazume s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i HGSS-om

Održana vježba je ujedno bila i druga ovogodišnja sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti čiji predsjednik je ministar obrane Damir Krstičević. Ministarstvo obrane RH je tom prigodom s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom potpisalo „Sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga Republike Hrvatske“ te s Hrvatskom gorskom službom spašavanja „Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Hrvatske gorske službe spašavanja“. 
Također, u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama je prezentiran novi besposadni sustav „Orbiter 3“ koji ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja unutar sustava domovinske sigurnosti. Sustav „Orbiter 3“ tako može pomoći u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, učinkovit je u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice, a njime će upravljati Hrvatska vojska.

Predsjednik Vlade Plenković: Impresivna vježba pokazala kako djeluje sustav domovinske sigurnosti

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo održanom vježbom te je zahvalio svim sudionicima vježbe i dionicima borbe protiv požara na njihovom zalaganju i trudu. „Ovo je bila impresivna vježba koja je pokazala kako sustav domovinske sigurnosti te sinergija svih dionika može djelovati u kriznim situacijama“, rekao je premijer Plenković te naglasio kako će se u mandatu ove Vlade status Hrvatske vatrogasne zajednice podići na razinu Središnjeg državnog ureda.  

Krstičević: Vježba Sigurnost 19 pokazala je sustav domovinske sigurnosti na djelu

Istaknuvši i kako je vježba „SIGURNOST 19“ pokazala  koncept objedinjavanja i dijeljenja resursa, što je temelj Sustava domovinske sigurnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević naglasio je izvrsnu suradnju sastavnica Sustava domovinske sigurnosti koja se dokazala na terenu. „Vježba „Sigurnost 19“ pokazala je združeno djelovanje vatrogasaca, Hrvatske vojske, Hrvatske policije, Hrvatske gorske službe spašavanja i drugih sastavnica Sustava, a taj koncept objedinjavanja i dijeljenja resursa, kojega smo vidjeli i na današnjoj vježbi, temelj je Sustava domovinske sigurnosti. Vježba „SIGURNOST 19“ je Sustav domovinske sigurnosti na djelu. Sustav domovinske sigurnosti je brend ove Vlade“, naglasio je ministar Krstičević podsjetivši još jednom kako je misija Hrvatske vojske ali i ostalih sastavnica Sustava domovinske sigurnosti upravo pravovremeno i učinkovito pružanje pomoći građanima. 
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako sustav postaje sve koherentniji i učinkovitiji, i sve više se obraća pozornost na prevenciju.
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je predstavio vježbu „SIGURNOST 19“ i izrazio zadovoljstvo cjelokupnim sustavom, današnjom integracijom svih slika i kamera s terena, s pet lokacija. „Koordinacija svih sastavnica sustava bila je na vrlo visokoj razini“, rekao je Tucaković.
"SIGURNOST 19" je vježba čiji je nositelj Hrvatska vatrogasna zajednica i glavni vatrogasni zapovjednik, dok je Hrvatska vojska sudjelovala sa svojim zračnim, pomorskim i kopnenim snagama: četiri kanadera, dva air tractora, dva transportna helikoptera Mi-8 te dva broda HRM-a DBM i DJB te gumene brodice i dva protužarna voda Hrvatske kopnene vojske i timom za traganje i spašavanje ZSS-a i SOD s besposadnim sustavom ORBITER III. Vježba se u realnom vremenu odvijala na udaljenim lokacijama u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Gosti i uzvanici su intervencije koordiniranih snaga u simulaciji požara na otvorenom (Gračac, otok Brač, NP Krka) te spašavanju unesrećenih u saobraćajnoj nesreći (ulaz u tunel Sv. Ilija) mogli pratiti u stvarnom vremenu na ekranu postavljenom u Divuljama. Prezentiran je besposadni sustav „Orbiter“, predstavljeno uvođenje novih metoda prijevoza vatrogasnih snaga brodovima Hrvatske ratne mornarice, korištenje zračnih snaga za gašenje i spašavanje ugroženih vatrogasaca dok je na taktičko-tehničkom zboru prikazana oprema koju će vatrogasci i druge službe koristiti u protupožarnoj sezoni. Vježba „SIGURNOST 19“ je na taj način bila provjera nadležnosti tijela iz sustava domovinske sigurnosti koje proizlaze iz zakona kojima su tijela osnovana, provjera komunikacije i koordinacije unutar vatrogasnog sustava i između tijela sustava domovinske sigurnosti, provjera komunikacijsko-informacijskog sustava za potrebe rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Republike Hrvatske (OVZ RH). 
Vježba je provedena sukladno točci 33.b Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za Republiku Hrvatsku u 2019. godini, prema Godišnjem planu rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu.
Međuresorna, kompleksna vježba „SIGURNOST 19“ pokazala je uvježbanost, koordinaciju i učinkovitost svih dijelova sustava kao i potencijale novih kapaciteta koji će se koristiti u protupožarnoj sezoni, a najveću težinu u organiziranju zahtjevne vježbe podnijela je Hrvatska vatrogasna zajednica.
Uz povećan broj vatrogasnih intervencija tijekom zadnjih tjedana zbog nevremena i poplava, ova godina je od svog početka obilježena i velikim brojem vatrogasnih intervencija zbog požara, što je najava zahtjevne protupožarne sezone.


Ispiši stranicu